Pages

Wednesday, August 17, 2011

Cari? Search? Google?

Posted by gajahwhite | Wednesday, August 17, 2011 | Category: , , |

Cari.. Search.. Google?

Sedar tak sedar penggunaan bahasa telah mengubah fakta dalam kehidupan kita. Pernahkah terlintas kat fikiran anda yang sesuatu perkataan khas mampu menjadi maksud lain? Pelik kan?

Antara satu perkataan yang telah asyik diguna pakai oleh masyarakat sekarang samada di dlm negara atau luar negara ialah perkataan "Google". Perkataan "Google" pada asalnya merupakan nama sebuah search engine di mana ianya juga nama bagi sebuah syarikat gergasi luar negara kini menjadi perkataan asas sebagai "mencari".



Betui kan? Ce tengok skarang ni, andai kata klo kita nak cari sesuatu or nak suruh orang len search sesuatu, mesti anda cakap ceni

"Ce ang google pasal kereta ni tengok"
"Nak cari contoh report? Apa susah.. google ja.. konfem ada punya"
"Fuh.. ada movie baru la.. sat nak google tengok bila kluaq panggung"
"Cemana nk bwat kuih ni ha? Nampak sedap.. sat nk google tengok resepi"
"Alamak cemana nk pakai Microsoft Office baru ni.. haa.. google kt internet mesti ada punya"

Tidak mengira usia tua atau muda, penggantian perkataan "google" daripada cari telah digunakan berleluasa sehingga kita sendiri rasa selesa. Dan disebabkan penggunaan harian inilah perkataan "google" telah pon menjadi bahasa rasmi sebagai perkataan yang mempunyai maksud di dalam Oxford English Dictionary (OED).

Anda boleh la semak perkataan "google" ni dalam OED's edisi terbaru keluaran Jun 2006.

Google as a verb is defined in the dictionary as;

intr. To use the Google search engine to find information on the Internet. trans. To search for information about (a person or thing) using the Google search engine.


If you have any comments, ideas, or questions, you may post it >HERE<

Currently have 6 comments:

  1. hidup akan huru-hara tanpa pakcik google ekekekeke

  2. tak de org guna perkataan yahoo walaupun dia search engine gak..aahahaa

    contoh penggunaan :ce ang yahoo pasal kereta ni tengok

  3. @manggosteen

    mau kena ketuk kepala.. "pasepa nk yahoo plak? sronok sangat tang mana tak tau" hahaha...

  4. kunjungan gan , bagi-bagi motivasi
    semoga menjadi semangat .. :)
    Memaafkan adalah cara balas dendam yang paling mulia.

  5. "Everything should be made as simple as possible, but not simpler."
    Party Rental Miami


Leave a Reply

Feel free to comment, no bad words pls.. tak baek ^_^