Pages

Thursday, August 11, 2011

What Is Google Plus?

Posted by gajahwhite | Thursday, August 11, 2011 | Category: , |

Pernahkah anda mendengar atau tahu tentang Google Plus (g+)? Di Malaysia sendiri, mungkin hanya segelintir daripada pengguna internet tahu tentang kehadiran Google Plus ini.

Google Plus

Google +, satu rangkaian sosial yang dikendalikan oleh Google, Inc, yang dilancarkanpada 28 jun 2011 dengan integrasi merentasi beberapa produk Google, termasuk Buzz dan Profile.

Salah satu unsur utama Google + memberi tumpuan kepada perkongsian yang disasarkan dalam subset kumpulan sosial anda, dikenali sebagai Circle. Circle merupakan kumpulan orang yang anda boleh berkongsi dengan membahagikan masing-masing dengan nama-nama seperti rakan, keluarga, rakan-rakan sekelas dan rakan sekerja.

Dalam Google + juga, Google telah mewujudkan bahagian khusus untuk melihat, mengurus dan pengeditan multimedia. The tab foto membawa pengguna kepada semua gambar yang telah kongsi bersama, serta-orang yang dia telah di tagged. Ia tidak hanya sekadar tag foto, Google+ juga memuatkan sebuah editor imej (lengkap dengan kesan foto Instagram-like), pilihan privasi dan ciri-ciri perkongsian.

Satu lagi ciri yang dibincangkan secara meluas ialah "Hangouts," group chat terbaru Google. Daripada terus meminta rakan untuk menyertai perbualan kumpulan, pengguna hanya perlu klik "start a hangout" dan mereka dengan serta-merta masuk ke dalam video chatroom. Pada masa yang sama, mesej akan keluar di dalam Circle sosial mereka, memberitahu rakan mereka bahawa mereka sedang hangout.

Jom kita tonton klip video tentang projek Google+,


If you have any comments, ideas, or questions, you may post it >HERE<

Currently have 4 comments:

 1. menariik..saudara ada buat? adam buat juga tpi kwn yg arif tntg ni yg tlong wat kan..tapi still x paham lagi fungsi dia

 2. @ADAM FIKRI

  dah buat since 1st day G+ launched.. xpa.. kna rajin explore.. nanti paham la ^_^

  @manggosteen

  haha.. kembali! tenkiu mangges..

  @♥Putri ilyanie♥

  ya ka? add la gajah ^_^


Leave a Reply

Feel free to comment, no bad words pls.. tak baek ^_^